
Brita Maria Sandland gikk ut fra OsloMet med en bachelor i energi og miljø i bygg i 2023, og begynte i GK sensommeren samme år. Hun kom seg rett ut i et prosjekt, nær sagt fra dag én.
– Den beste måten å lære seg å svømme på er å bli kastet ut på dypt vann. Heldigvis får man god opplæring i GK og ikke minst kolleger som står ved din side.
Det første prosjektet Brita jobbet på var på Radiumhospitalet i Oslo, der hun var i noen måneder.
– Jeg fikk jobbe både med merking og kvalitetssikring av alle våre komponenter. Å merke komponentene vi bruker, alt fra ventiler til kanaler, aggregater, spjeld og kanalbatterier, er en fabelaktig måte å bli kjent med løsningene våre på. Det er noe helt annet å se dem ute i et bygg, sammenlignet med å se bilder av dem på en skjerm.
Fra ett sykehus til et annet
Det neste prosjektet Brita fikk jobbe på var Nye Drammen sykehus, der hun var i litt over et halvt år.
– På Drammen sykehus jobbet jeg tett med to andre prosjektingeniører som begynte året før meg. Det var svært nyttig å fotfølge dem, det lærte jeg utrolig mye av.
Etter hvert som Brita ble varm i trøya fikk hun stadig flere oppgaver og mer ansvar.
– Mot slutten fikk jeg ansvaret for mitt eget område, det vi kalte glassgaten på sykehuset. Jeg har fått tid til å prøve ut hvor mye ansvar jeg klarer å håndtere og samtidig være trygg.
Se også:

Bli bedre kjent med Makarena
Les merEtt års forberedelser
Jobben på Radiumhospitalet og Drammen sykehus var på mange måter forberedelser til det prosjektet Brita ble ansatt for å jobbe på, men som enda ikke var igangsatt da hun signerte kontrakten, nemlig Livsvitenskapsbygget – landets største universitets- og sykehusbygg og det største prosjektet i GKs historie.
– Det er veldig kult å jobbe på et såpass stort prosjekt som samtidig er svært viktig for landet. Bygget skal brukes til å forske på å løse noen av de største helseutfordringene vi står overfor.
Se også:
GK har vunnet rekordkontrakt på Livsvitenskapsbygget
Les merProsjektet har tre deler: Laben, tekniske arealer og kontorene. Brita har ansvar for å følge opp produksjonen i sin del av bygget, som har høy grad av kompleksitet.
– Det er i laben selve forskningen skal foregå, der det er mye teknikk i små rom. Ser man opp i taket er det i grunn helt ekstremt hvor mye utstyr og teknikk det er – og det er vi som har ansvaret for brorparten. Det som gjør det ekstra gøy er at mange av takene ikke skal ha himling, så ikke bare skal ting funke, men det bør også se fint ut.

Et bra team
Brita jobber tett med GK-kollegene på prosjektet. Det er totalt 13 medarbeidere som følger opp produksjonen sammen med Brita. I tillegg er det et større antall tekniske medarbeidere som monterer løsningene.
– Det som er fint er at det er en god miks i alder og overraskende mange kvinner, i hvert fall i forhold til de fordommene jeg hadde om bransjen fra før.
Brita har følt seg hjemme fra første stund.
– Vi har et veldig inkluderende miljø der folk vil bli kjent med deg og vil at du skal lykkes. Du får tid til å være ny og blir fulgt opp tett. Dessuten er det veldig sosialt, med middager og lønningspils og slikt. Man blir godt kjent, og det liker jeg.
Når hun ser tilbake på de snaue to årene Brita har jobbet i GK, vil hun trekke frem følgende som det viktigste:
– Jeg har lært masse i tråd med at jeg har fått stadig mer ansvar og så har jeg jobbet med prosjekter som er viktige for samfunnet og enkeltmennesker. Mestring og mening, er vel en god oppsummering av hva jeg har erfart her i GK.
Faktaboks: Livsvitenskapsbygget
- Byggherre: Statsbygg
- Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet med Helse Sør-Øst som medoppdragsgiver
- Brukere: Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS) avdeling Klinikk for laboratoriemedisin (KLM)
- Arealramme: 97.500 kvm BTA
- Oppstart/ferdigstillelse: 1. kvartal 2019/2026
- Kostnadsramme: 13,3 mrd kr (per 01.07.2024)
- Kostnadsramme brukerutstyrsprosjekt: 1,4 mrd. kr (per 01.07.2024)
- Entrepriseform: totalentrepriser med forutgående samspill
- GKs leveranse: ventilasjonsentreprise