Skole som viser vei

6. oktober 2021
Vekt på miljø, bærekraft og menneskelige behov gjør at Torvbråten skole i Asker setter ny standard for framtidens skoler.

Det uttalte juryen som nominerte skolen til Årets skolebygg 2021. Torvbråten vant i konkurranse med tre andre skolebygg; kombinasjonen av sosial bærekraft og miljøriktig arkitektur viste seg uslåelig

Prosjektleder Alf Kaare Stokker i Asker kommune trekker fram flere sentrale grep i passivhus-prosjektet: Konstruksjonen er i massivtre, solceller og bergvarme forsyner bygget med fornybar energi – og skolen er Svanemerket. 

Alf Kaare Stokker.png
Prosjektleder Alf Kaare Stokker i Asker kommune. Foto: Privat

— Vi mener vi har gjort mange riktige materialvalg på grunn av Svanemerket, spesielt når det gjelder innemiljø. Det er vi veldig opptatt av, understreker Stokker. 

Utstrakt bruk av eksponert massivtre innendørs bidrar til lune og behagelige læringsarealer så vel som stabilt inneklima. Dette og andre valg i prosjektet har påvirket både underentreprenører og leverandører, i alt fra prosjektering til produktvalg og praktisk utførelse. For GK sin leveranse har det for eksempel betydd tidlig prosjektering av store utsparinger til ventilasjon i de prefabrikkerte veggene, og påvirket produktvalgene. 

Se også:

Torvbråten skole er et fremtidsrettet passivbygg utformet med vekt på sosial bæredyktighet og miljøriktig arkitektur. Den er svanemerket, bygget i massivtre, og ble kåret til Årets skolebygg 2021.
Torvbråten skole
Les mer

Felles innsats med samspill 

Stokker berømmer responsen på kravene byggherren stilte. 
— Bransjen har tatt utfordringen og vært med på dette, med Veidekke i spissen. GK har vært veldig positive, og mange leverandører har svingt seg rundt. Dette har vært en felles innsats, med samspill og samarbeid uavhengig av entrepriser. Alle som har vært med, skal ha skryt for å ha vektlagt bærekraft, miljø og sosial bærekraft, poengterer Stokker. 

— GKs visjon er å være et klimaforbilde og komplekse prosjekter med bærekraftsambisjoner og høye krav til inneklima og effektiv energibruker midt i blinken for vår kompetanse og erfaring. Denne typen prosjekter viser også hvor viktig det er med tidlig samspill og godt samarbeid mellom de ulike aktørene, sier Guro Steine, konserndirektør for kommunikasjon og bærekraft i GK Gruppen. 

Se også:

Ole-Jonny Elshaug, prosjektleder, Romerike Entreprise
Gjør det enkelt – og grønt
Les mer
Bærekraft og ESG i GK
Les mer

Trippel gevinst 

Et annet viktig, men mindre kjent miljøgrep, handler om massebalansen på tomta, som Stokker fastslår var fantastisk. 

— Vi har sprengt og gravd voldsomt mye, men ikke kjørt bort masse, forteller Stokker. Massen har i stedet blitt brukt til nye lysløyper for den lokale idrettsforeningen og ny tomt for speideren. Det betyr trippel gevinst: Belastningen fra hundrevis av lastebillass unngås, nærmiljøet får nye tilbud og det gir prosjektet ren økonomisk gevinst. For også økonomisk bærekraft er sentralt i et framtidsrettet prosjekt, understreker Stokker. 

— Det er veldig viktig at man kommer ut av et slik prosjekt med riktig regnskap og en god følelse. Det skal være en del av motivasjonen til å gjøre det om igjen og om igjen – og kanskje bedre og bedre.

– Framtidens skoler vil utvikle seg videre, men mye av det vi har gjort, kan kopieres og brukes. Alf Kaare Stokker, prosjektleder i Asker kommune.

Samarbeid for bærekraft

GK vil være en pådriver for det grønne skiftet sammen med våre kunder og leverandører. Her forteller noen av de hvordan de samarbeider med oss om de små og store løsningene som må til for å skape bærekraft i bygg- og eiendomsnæringen.

Vi bygger bærekraft