Margrete Rødland er prosjektingeniør i GK. Hun er utdannet sivilingeniør fra OsloMet, hvor hun har studert energi og miljø i bygg. For tiden jobber hun på et av GKs store entrepriseprosjekter på Nytt sykehus i Drammen, og snart venter et nytt prosjekt på Livsvitenskapsbygget i Oslo, hvor hun samtidig får rollen som miljøansvarlig for GKs ansatte i prosjektet.
Hvordan var Margretes første møte med GK?
– Jeg kom først i kontakt med GK i studietiden på OsloMet. Der er fagdirektør i GK, Mads Mysen, professor II og var læreren min. Jeg har hatt mye kontakt med GK hele veien, men det var ikke før en medstudent tok kontakt med GK og lurte på om vi kunne komme for å se på Miljøhuset GK på Ryen at jeg virkelig fikk øynene opp for selskapet. Vi ble tatt godt imot og fikk se ventilasjonsaggregatet som er bygget med luker i plexiglass så en kan se hvordan aggregatet ser ut på innsiden. I tillegg fikk vi pizza! Etter dette første møtet var GK i bakhodet hele veien, sier Margrete.
– Som student er disse møtene viktige. Du har så lite kunnskap om hvem bransjen er og hvordan det funker, de møtene har så stort inntrykk, legger hun til.
Skrev masteroppgave om klimagassutslipp fra VVS-installasjoner
– Da jeg begynte på mastergraden, var dette første møtet med bransjen fortsatt i bakhodet. Jeg skrev masteroppgave for Grønn VVS, et forskningsprosjekt som GK er med på og som skal bidra til å redusere CO2-utslipp fra VVS-installasjoner.
Grønn VVS er initiert av Erichsen & Horgen, og er støttet av Norges forskningsråd. Ved siden av GK er KLP Eiendom, Höeg Eiendom, Swegon, Pipelife, Armaturjonsson og OsloMet partnere i prosjektet. GK bidrar med mer kunnskap om miljøpåvirkningen fra tekniske installasjoner i bygg. Etter å ha dypdykket ned i dette under arbeidet med masteroppgaven, synes Margrete det var ekstra spennende å komme ut i jobb og erfare hvordan veien fra teori til praksis ikke alltid er så lang som man skulle tro.
– OsloMet har en tilnærming som er veldig yrkesrettet. Jeg tror man blir veldig aktuell for arbeidsgiver når man har den bakgrunnen. Flere av eksemplene vi gikk igjennom på skolen i Mads sine timer, så jeg da jeg startet å jobbe. Løsningene var akkurat de samme som vi hadde lært om på skolebenken.
Da Margrete var klar til å søke jobb etter ferdige studier, var det ikke tvil om hvor hun hadde lyst til å starte.
– Jeg satt faktisk og ventet på at GK skulle lyse ut stillinger for nyutdannede. Jeg visste at der hadde jeg lyst til å jobbe, sier Margrete.
Bli bedre kjent med Margrete
Som nyansatt i GK fikk Margrete jobbe på Nye Drammen sykehus. Se video og hør hvordan den første tiden i GK var.
Bli bedre kjent med Margrete
Som nyansatt i GK fikk Margrete jobbe på Nye Drammen sykehus. Se video og hør hvordan den første tiden i GK var.
Pådriver for bærekraftig VVS
I masteroppgaven sin kartla Margrete hvor stor del av CO2-utslippene i et byggeprosjekt som kommer fra de tekniske fagene, noe hun er glad for at hun får være med på å påvirke i jobben sin i dag.
– Det har kanskje vært undervurdert hvor stor andel av fotavtrykket som kommer fra tekniske installasjoner. Vi ser nå at en stadig større prosentandel av CO2-utslippene fra byggenæringen kommer fra oss, og det må ikke neglisjeres. Det er først når man begynner å kartlegge, at man kan se forbedringspotensialet – og det er stort, sier Margrete.
I 2022 ble det innført krav om klimaregnskap over bygningsmaterialer for alle nye boligblokker og næringsbygg. Selv om kravet ikke gjelder tekniske installasjoner, har GK tatt et skritt i bærekraftig retning og foretrekker leverandører som har miljødeklarasjoner for sine produkter.
– Vi tørr å velge prosjekter med tydelige miljøkrav, og bare det i seg selv er bra. Vi ønsker å jobbe på store prosjekter hvor de har strenge miljøkrav. Vi er stadig i dialog med leverandørene våre om mer bærekraftige løsninger. Det kan være små ting, som for eksempel et prosjekt jeg er med i nå sammen med Lindab, hvor vi leverer tilbake blålokk som er laget av plast, og vi har en returavtale på det. Det er sånne avtaler vi er interessert i å få. Det gjør kunden fornøyd. Det er det lille ekstra, og vi gjør det lille ekstra, sier Margrete.
Til høyre: Noen dager på jobben er ekstra hyggelige. Her ble det arrangert felleslunsj på Nye Drammen sykehus.
På prosjektet Margrete jobber i nå, benytter GK verktøyet CoBuilder for å kartlegge at alle produkt som leveres tilfredsstiller miljøkravene som er satt. Der kontrolleres produktdata og produktdokumentasjon opp mot lovpålagte og prosjektspesifikke miljøkrav, og dersom et produkt ikke oppfyller miljøkravene til prosjektet, er de nødt til å finne alternative produkter.
– Det er noe av det jeg synes er så gøy med å jobbe i GK, at vi får jobbe på store prosjekter der vi både står og blir holdt ansvarlige.
Se også:
Bli bedre kjent med Thomas
Les merDu blir utfordret og ivaretatt på samme tid
Et positivt og støttende arbeidsmiljø er avgjørende for mange nyutdannede. I et yrke hvor man håndterer komplekse oppgaver i store prosjekter, er det kanskje ekstra viktig at arbeidsmiljøet er godt og trygt.
– Det er mye støtte i avdelingen. Lurer du på noe får du alltid støtte fra en kollega. Det har vært fint som ny. I prosjektet jeg er i nå sitter vi sammen fire dager i uken og har felleslunsj. Jeg tror det å kunne skravle om ting som ikke har med jobb å gjøre, gjør at arbeidsmiljøet blir veldig godt. Jeg føler meg utfordret og ivaretatt på samme tid, sier Margrete.
Det å få være ute på byggeplass, er noe Margrete har satt spesielt pris på.
– Som nyutdannet lærer du utrolig mye av å jobbe ute på byggeplass. Det kommer ikke i nærheten av det du lærer på skolebenken. Vi har også egne montører i GK og da lærer du veldig mye av dem, det er nyttig når du ikke har byggfaglig bakgrunn, som mange ingeniører ikke har. Det vil jeg særlig anbefale, det er gull verdt å ha med seg videre i karrieren.
Hverdagen i entrepriseavdelingen er hektisk, og kollegaer kan jobbe på ulike prosjekter med lang varighet. Det arrangeres heldigvis en god del sosiale arrangementer både i regi av GK, og aktiviteter som avdelingen setter i gang selv.
– Hvert år har vi kick-off med avdelingen hvor vi ser på strategi, gjennomgår status på de ulike prosjektene og setter kurs for året, etterfulgt av en aktivitet og middag. I fjor besøkte vi en klatrepark, og i år skal vi kjøre go cart! I tillegg har vi lønningspils og en del samlinger for nyutdannede hvor vi møtes med jevne mellomrom for å spille shuffleboard, minigolf eller lignende. En kollega og jeg bestemt oss også for å starte en buldregruppe. Først startet vi i det små, og etter hvert er det ganske mange som har blitt med. Nå lever gruppa sitt eget liv!
– Jeg må heller ikke glemme Holmenkollstafetten hvor GK pleier å være med, eller arrangementer som VVS-rebusen hvor vi pleier å stille med eget GK-lag. Det er veldig gøy og bransjeaktuelt! Vi har også tur til Hemsedal og VVS-Jentetur til Trysil. Hvis du har lyst, har du muligheten til å være med på veldig mye.
Se også: