Kontaktperson
For åtte år siden banket Silje på dørene til GKs kontorer på Otta, fast bestemt på å sikre seg en stilling. Med bakgrunn fra sykehjem, ønsket hun å fortsette med et fysisk krevende yrke som også kunne tilby en variert hverdag. Skepsisen mot kvinnelige rørleggere var da tydelig i Gudbrandsdalen, mener hun. Men tiden endrer seg, og nå er det fem kvinnelige rørleggere i området.
– For kvinner blir ikke rørleggeryrket lagt frem som en naturlig karrierevei, selv om jeg opplevde full støtte fra alle i familien da jeg selv valgte å bli det, sier Silje.
Savnet gode forbilder
Silje understreker hvor avgjørende synlighet og dialog er for å endre normer og åpne dører for jenter og kvinner i håndverksfagene. Hun mener at representasjon kan være nøkkelen til at flere velger den karriereveien.
– Jeg merker at jo mer synlig og åpent vi snakker om kvinner i byggebransjen, jo flere kan forestille seg selv i håndverkeryrkene. Derfor er representasjon i skoler og ikke minst sosiale medier viktig, påpeker Silje.
I dag er Silje en “workfluencer” for GK. Ett ord satt sammen av “work” og “influencer”. Hun er nemlig en del av gjengen som deler innhold fra sin arbeidshverdag på Instagram-profilen til Team GK, som drives av ansatte på tvers av GKs kontorer i Skandinavia. I tillegg er hun rørambassadør for Bli Rørlegger, Rørentreprenørene Norges rekrutteringsprosjekt overfor ungdom, og tar en aktiv rolle i å vise frem faget og at næringen både har plass til og rom for flere kvinner.
Følg Silje en dag på jobben
Silje er blant de som bidrar til å vise frem hvordan det er å være en del av #TeamGK på Instagram. Følg Silje gjennom en arbeidshverdag i GK, og se spørsmål og svar på smått og stort!
Følg Silje en dag på jobben
Silje er blant de som bidrar til å vise frem hvordan det er å være en del av #TeamGK på Instagram. Følg Silje gjennom en arbeidshverdag i GK, og se spørsmål og svar på smått og stort!
– Jeg foretrekker å jobbe
31. svangerskapsuke byr på nye utfordringer, i hvert fall i en fysisk krevende jobb. De fysiske plagene har intensivert, og å redusere arbeidstiden har vært en brå overgang for Silje.
– GK har vært støttende, og har tilrettelagt for at jeg kan jobbe med mer fleksible oppgaver som passer mine behov. Jeg foretrekker å jobbe så mye som mulig fremfor å være hjemme, men må erkjenne at jeg ikke er like mobil som før, forteller Silje.
Silje fremhever viktigheten av god kommunikasjon med arbeidsgiver, spesielt under svangerskap. Hun har hatt gode støttespillere rundt seg, men kunne trengt noen av tipsene hun selv gir nå. Å være åpen om sine behov kan gjøre det lettere for arbeidsgiveren å tilpasse arbeidsoppgavene.
– Snakk med din overordnede tidligere enn du tror er nødvendig, så arbeidsoppgavene kan tilpasses dine behov. Lytt til kroppen din og spør om hjelp når det trengs. Jeg har erfart en enorm tillit fra min avdelingsleder Eirik Auale, noe som har vært essensielt, sier Silje.
Eli Heyerdahl Eide er fagsjef i Rørentreprenørene Norge og grunnlegger av Ingeborg-nettverket, og leder også rekrutteringsinitiativet Rørambassadørene hvor Silje er en av ambassadørene. Her bidrar Silje til å vise frem mulighetene i yrket til ungdom og andre som er interesserte i faget. Eli understreker viktigheten av god kommunikasjon mellom arbeidsgivere og gravide ansatte for å sikre et trygt og tilrettelagt arbeidsmiljø.
– Vi ser en bekymringsverdig trend hvor mange kvinner forlater faget etter å ha fått barn. Jeg oppfordrer derfor alle ledere til å fremme åpen dialog for å kunne tilpasse arbeidsforholdene tidlig i svangerskapet og tilby støtte til den som er på vei tilbake etter fødselspermisjon, sier Eli.
Eli er inspirert av Silje som viser muligheten til å fortsette i fysisk krevende jobb under svangerskap.
Se også:
Julie fra GK gikk til topps under NM for rørleggerlærlinger
Les mer– Silje har som en synlig gravid rørambassadør for “Bli Rørlegger” gitt oss muligheten snakke mer om det å jobbe i fysisk krevende arbeid. Det har vært inspirerende å se det hun har delt på sosiale medier og samtidig se hvordan GK har tilrettelagt for henne, sier Eli.
Tok med seg lærling på oppdrag
Det har blitt foretatt mange justeringer for å lette Siljes arbeidsdag, selv om hun ennå ikke har hatt behov for alle tilpasningene. Hun har blant annet fått en tralle for å enklere transportere utstyr, fått tilgang til spesialverktøy, og det ble også etablert en ordning hvor en av lærlingene i selskapet fungerte som medfølger på oppdrag. Avdelingsleder i GK, Eirik Auale, sier de gjør alt de kan for at Silje skal ha en tilsvarende «normal» arbeidshverdag, og forteller at å sende med en lærling ut på oppdrag er «win-win» – både for Silje og for lærlingen som får følge med en mer erfaren servicerørlegger ut på oppdrag.
– Det har fungert godt å ha en tilpasset arbeidshverdag. Vi gjør alt vi kan for at Silje ikke skal oppleve arbeidshverdagen som noe annerledes enn hennes team, men noe begrenset blir man. Hun har fått tilbud om å ha med seg en lærling på oppdrag hvor det krever tyngre løft. Dette er både god erfaring for lærlingen samtidig som det hjelper Silje med hennes arbeidshverdag, sier Eirik.
Selv om hun kommer til å savne jobben i permisjonstiden, ser hun med glede frem til det hun har i vente, vel vitende om at hun har en arbeidsplass som støtter henne og som vil være der når hun kommer tilbake.