Om undersøkelsen

Vi har kartlagt inneklimaet på skandinaviske arbeidsplasser. Vi har sett på forskjellene mellom de ulike landene, type bygg, sektorer og kjønn, samt fått en oversikt over viktigste årsaker til utilstrekkelig inneklima, omfang og konsekvenser for arbeidsgiver, arbeidstager og samfunnet for øvrig. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for GK i mai 2023,

Inneklima i arbeidslivet 2023

Fire av ti ansatte i skolebygg plages av dårlig inneklima

Les også

26. april 2024

Fagdirektør i GK, Mads Mysen, vant historiens første NemiTek-pris. Prisen ble delt ut foran nesten 200 bransjekollegaer under Energiteknisk konferanse torsdag 25. april.

10. april 2024

Med strenge miljøkrav under oppføring har Sørvik barnehage blitt Nord-Norges første barnehage med Svanemerket. GK har levert ventilasjon og byggautomasjon som gir godt inneklima for både små og store.

11. mars 2024

I fjor valgte flere offentlige og private arbeidsplasser å skru ned innetemperaturen til 19 grader for å redusere energikostnadene. Det har ifølge en ny undersøkelse hatt flere negative enn positive effekter.

29. januar 2024

Da høyhuset i Dronning Eufemias gate 16 ble oppført, installerte GK behovsstyrt ventilasjon som har bidratt både til lavt energiforbruk og fornøyde leietagere.

11. november 2023

Fosslia omsorgssenter i Stjørdal ble kåret til årets VVS-prosjekt under Trøndersk VVS-dag. GK har vært totalteknisk entreprenør på bygget som preges av svært fremtidsrettede og energieffektive løsninger.

25. september 2023

Et godt inneklima er viktig for trivsel og prestasjoner. Dessverre er inneklimaet i norske skoler en oversett krise som påvirker tusenvis av skoleelever og lærere hver eneste dag.

21. august 2023

Lærere og barnehageansatte er blant de yrkesgruppene som plages mest av dårlig inneklima ifølge en ny undersøkelse. Inneklimaeksperter mener det finnes det noen helt enkle tiltak som vil bedre forholdene i klasserommet for elever og lærere.

7. august 2023

En ny undersøkelse viser at ansatte på skoler, barnehager og i helsebygg topper statistikken over arbeidstagere med dårlig inneklima. Eksperter er bekymret for en negativ utvikling i kommune-Norge som også rammer barn, unge og mennesker med helseutfordringer.

8. mai 2023

GK skal bidra med godt inneklima til det som skal bli landets største universitets- og sykehusbygg, Livsvitenskapsbygget, ved Universitetet i Oslo. Kontrakten som er på ca. 540 millioner er den største for GK noen gang.

29. mars 2023

– Jeg er positivt overrasket over effekten av tiltakene så langt, sier energileder Harald Løvenskiold.

31. januar 2023

– Denne avtalen er viktig for å oppnå større verdi for våre leietakere, sier administrerende direktør Cecilie Martinsen i Selvaag Eiendom.

11. januar 2023

Visste du at kvinner og menn har ulike preferanser når det kommer til hva slags innetemperatur de foretrekker?

22. desember 2022

Det er egentlig ganske lite som skal til for å gjøre det vesentlig hyggeligere å åpne strømregningen til næringsbygg.

2. desember 2022

For å redusere energiforbruket har Elkjøp i samarbeid med GK gått i gang med en kartlegging av alle sine butikker og varehus. Målet er å identifisere de mest effektive energitiltakene - uten at det går på bekostning av inneklimaet.

30. november 2022

Leto eiendom tar grønn omstilling på alvor. Med GK på laget får de nå installert en vannbåren varmesentral som kutter strømregningen i to og vel så det.

17. november 2022

For å kutte i strømregningen har flere byggeiere redusert innetemperaturen i byggene sine. Ikke bare er det utfordrende for arbeidsmiljø og trivsel – ifølge ekspert finnes det mer effektive måter å spare energikostnader på.

3. november 2022

Nyere forskning toner ned effekten av sosial avstand og kontaktsmitte. Tvert imot ser det ut til at luftveissykdommer først og fremst smitter via luften vi oppholder oss i. Hvordan kan vi da beskytte oss mot influensa, snørr og hoste?

24. oktober 2022

Ingrid Jæger Landsnes jobber som prosjektleder i GK i Trondheim. Nå har masteroppgaven hennes blitt kåret til landets beste innen fagområdet VVS, energi og miljøteknikk for 2021.

5. oktober 2022

– Den nye energivirkeligheten krever en annen oversikt og oppfølging av energibruk i bygninger enn tidligere, sier regiondirektør i GK, Espen Thorgersen.

15. september 2022

Dårlig ventilasjon og feil innetemperatur skaper dårlig inneklima på norske arbeidsplasser, og ifølge en ny undersøkelse er skole- og undervisningsbygg, samt helsebygg og sykehus særlig utsatt. Norges Astma- og Allergiforbund frykter for både ansattes arbeidsmiljø og barn og unges læringsmiljø.

15. september 2022

I år søkte 463 studenter på sommerjobb i GK, og over halvparten av disse var kvinner. Det er ifølge leder for rekruttering i GK, Linn Rannstad Neergaard, gode nyheter.

28. juni 2022

Snart kan en gårdeier abonnere på et optimalt inneklima. GK og Smedvig Eiendom har inngått samarbeid om å utvikle en helt ny form for leveranseavtale der inneklima leveres som en tjeneste.

25. mai 2022

– Med fire nye som nå sertifiseres som renromsteknikere, er vi godt rustet til store prosjekter som nye Drammen sykehus, sier Nicoial Njie, prosjektleder innen renluftsteknikk.

15. desember 2021

Nok en gang forsøker vi å bremse koronaviruset med inngripende tiltak som munnbind, meter’n og delvis stengte bygninger. Med omikron som snart dominerende korona-variant er det høyst usikkert om de klassiske tiltakene er tilstrekkelige til å flate ut smittespredningen. Det er risiko for at manglende bredde i tiltakene gjør at smittespredningen kommer ut av kontroll. Nå må vi ta lærdom og gjøre det vi kan for å møte neste koronabølge bedre forberedt.

24. mars 2022

Oslobygg KF og NILU – Norsk institutt for luftforskning har gått sammen med en rekke andre partnere i prosjektet DIGG-MIN-SKOLE. Der skal forskere og ingeniører jobbe sammen med elever, lærere, vaktmestere og andre skoleansatte for å få til et bedre inneklima, med utgangspunkt i de verktøyene som allerede finnes på skolen.

8. mars 2022

Forskning slår fast at hvilken innetemperatur som gjør oss produktive er individuelt – og forskjellig for kvinner og menn. Muligheten til å påvirke er det som virkelig gjør oss fornøyde.​

2. desember 2021

GK skal levere luftbehandlingsanlegg til nytt sykehus i Drammen. Kontrakten har en verdi på 166 millioner kroner pluss opsjoner.

6. september 2021

Bærekraft og smittevern i fokus på Ås: Med ekstra hensyn til bærekraft, klima og smittevern i byggeprosessen har den nye Veterinærbygningen på Campus Ås fått forsknings- og laboratoriefasiliteter i verdensklasse.

Godt inneklima øker trivsel og produktivitet

Inneklima omfatter alle fysiske og kjemiske forhold som påvirker oss i alle typer bygg. Kjennetegnet på et godt inneklima er god luftkvalitet og ventilasjon, gode akustiske egenskaper med lavt støynivå og god belysning.

Kvinne og godt inneklima
Fire av ti ansatte i skolebygg plages av dårlig inneklima

Inneklima i arbeidslivet 2022

Last ned undersøkelsen her