
Kontaktpersoner
Kilden er en av landsdelens mest karakteristiske bygninger. Fasaden, bestående av glass og bølgende eik fra Sørlandet, inneholder tekniske installasjoner der ventilasjon, varme og kjøling må tilpasses store variasjoner i bruk og romstørrelse. GK hatt en løpende serviceavtale med konserthuset siden åpningen for 13 år siden. Nå skal deler av ventilasjonssystemet bygges om og moderniseres, og prosjektet har en kostnadsramme på 480.000 kroner.
– Vi opplevde at enkelte arealer var unødvendig kalde, og ønsket en mer presis og behovstilpasset styring. Det handler både om å redusere energibruken og gi bedre komfort for de som jobber og oppholder seg i bygget, sier Ståle Ellingsen, driftssjef ved Kilden.
Fra service til skreddersydd modernisering
Etter å ha vurdert ulike løsninger, foreslo GK å innføre sonestyring i deler av bygget. Det innebærer at ventilasjonen deles opp i soner, som styres individuelt basert på faktisk bruk. Resultatet er en mer presis regulering og langt lavere energiforbruk.
.jpeg)
– I dag ventileres deler av bygget jevnt gjennom hele døgnet, uavhengig av om rommene brukes eller ikke. Med sonestyring kan vi redusere luftmengder i perioder med lite aktivitet, og øke når det er nødvendig. Det gir en fleksibel og bærekraftig løsning, sier Kjetil Tronstad, prosjektutvikler for byggautomasjon i GK.
I prosjektet samarbeider Tronstad tett med prosjektleder for ventilasjon i GK, Thomas Skjold. Sammen skal de sørge for at både systemdesign, installasjon og oppfølging går sømløst, samtidig som bygget er i full drift.
– Å jobbe i et kulturbygg med publikumsområder, øvingslokaler og scener krever ekstra hensyn. Vi planlegger arbeidet slik at det skal merkes minst mulig, sier Skjold.
Se også:

Mjøstårnet skal effektivisere driften og kutte i energiforbruket
Les merSonestyring har gitt dokumentert effekt
GKs beregninger estimerer at Kilden med denne løsningen kan spare opptil 50 000 kilowattimer i året. Det tilsvarer det årlige forbruket til omtrent to eneboliger, og gir prosjektet en beregnet nedbetalingstid på litt over fem år.

– I tillegg til energibesparelse får vi også bedre styring og mer forutsigbar drift. Når du vet at du ventilerer etter behov, slipper du å overstyre systemet manuelt. Det sparer tid og gir trygghet i hverdagen, sier Ellingsen.
Prosjektet er et eksempel på hvordan langsiktig samarbeid og løpende driftserfaring kan legge grunnlaget for målrettede, kostnadseffektive tiltak.
– Fordi GK kjenner bygget og systemene våre så godt, kan vi gå rett på løsninger som faktisk fungerer. Det gjør prosessen enklere for oss som byggherre, fortsetter Thomas Skjold.
Det handler også om folk
For de som jobber i bygget til daglig, er det ikke bare energiforbruket som teller.
– Ujevn temperatur har vært et tema i flere år, spesielt i rom som brukes intensivt, men i kortere perioder, forteller Ellingsen
Han mener tiltaket vil få stor betydning for mange ansatte. Både på, og bak scenen.
Se også:

Går fra 900 manuelle kontrollpunkter i året til 4000 automatiske – hver dag
Les mer– Alt som forbedrer arbeidsmiljøet, merkes. Det gjelder ikke bare temperatur, men også støy, trekk og generell komfort. Det at dette prosjektet i tillegg er bra for energibruken og miljøet, gjør det bare enda viktigere, sier han.

Et partnerskap som utvikler seg
Kilden og GK har hatt et tett samarbeid i over ti år. Det gir en trygghet når ny teknologi skal implementeres i et komplisert bygg.
Tronstad fortsetter.
– Vi er glade for å få bidra videre på Kilden. Dette er et godt eksempel på hvordan vi kan kombinere teknisk innsikt, tverrfaglig kompetanse, praktisk gjennomføring og samtidig levere konkrete energigevinster.
Prosjektet skal etter planen ferdigstilles i løpet av våren.
Når prosjektet er ferdig skal GK ha levert et bygg som er smartere, mer energieffektivt og bedre å jobbe i.