Kontaktperson
– Dette er historisk. Ikke bare er det første gang en kvinne som vinner, men det var to kvinner som konkurrerte om å kvalifisere seg til NM, sier fagleder på rør i GK, Hans-Petter Faaness.
Mesterskapet ble arrangert av Rørentreprenørenes opplæringskontor i Trøndelag på Charlottenlund videregående torsdag den 9. mars. Julie konkurrerte mot Helene Lund Olsen som er lærling i rørbedriften K. Lund i Trondheim.
– Julie viste med sin løsning på oppgaven at hun har sansen for å finne gode føringsbaner for et røropplegg på bad. Oppgaven ble utført med presisjon og fine rørføringer, sier Stian Finserås i prøvenemnda for rørleggerfaget i fylkeskommunen.
Han var en del av juryen under mesterskapet og forteller at det kun var små marginer som skilte de to dyktige lærlingene.
Se også:
GK er årets lærebedrift i Trøndelag
Les merGøy og stressende
Under mesterskapet fikk deltagerne i oppgave å montere en servant med vanninntak, avløp og vanntilkobling med kobberrør. De fikk fem og en halvtime på selve monteringen, samt tre timer i forkant på å lage en fremdriftsplan og planlegge oppgaven. Ifølge Forseth var det både stressende og gøy å konkurrere.
– Det var skikkelig nervepirrende å skulle montere mens folk så på, særlig på slutten var jeg stressa. Jeg kjenner godt Helene og vet hvor dyktig hun er, så jeg hadde ikke forventet å vinne sier, Forseth.
19-åringen fra Trondheim ser nå frem til NM som skal arrangeres under messen Bygg Reis Deg i Lillestrøm i oktober.
– Jeg gleder meg til å være med i NM og regner med at det blir god oppfølging fra fag og håndverksansvarlig i GK og opplæringskontoret. Dette er gøy, en skikkelig motivasjonsboost, sier Forseth.
Under NM skal hun konkurrere mot fire andre lærlinger fra de andre regionene i landet om å bli Norges beste rørleggerlærling.
Flere kvinner til rørbransjen
At en kvinne for første gang skal representere regionen i NM for rørleggerlærlinger, mener Hans Petter Faaness i GK er et tegn på at bransjen går i riktig retning.
– Vi ser at rørfaget har blitt mer populært blant unge jenter, i 2022 var det nesten dobbelt så mange jenter som søkte seg inn på rørfag på videregående sammenlignet med 2020. At tallene peker oppover er gode nyheter for bransjen, sier Faaness.
Han håper Julies deltagelse i NM kan bidra til at enda flere jenter ser på rørleggerfaget som en karrieremulighet.
– Gode og synlige ambassadører kan bidra til at andre jenter ser at det er en bransje for begge kjønn. Julie er dyktig og vi skal heie henne frem i NM, avslutter Faaness.