Julie fra GK gikk til topps under NM for rørleggerlærlinger

24. oktober 2023
Julie Forseth fra GK kom på førsteplass under NM for rørleggerlærlinger sist uke. I tillegg til å bli Norges beste rørleggerlærling har hun fått svenneprøven i boks.

Det var totalt fem deltagere som representerte ulike distrikter under Norgesmesterskapet som ble arrangert på Bygg Reis Deg på Lillestrøm. Deltagerne begynte på oppgaven tirsdag 17. oktober og avsluttet lørdag 21. oktober. Oppgaven måtte deltagerne løse for åpen scene under den store messen. For Julie som representerte Midt-Norge ble det uke med mye følelser.

– Det har vært veldig nervepirrende, og de første dagene ville jeg helst bare reise hjem. Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt ville rekke å bli ferdig med oppgaven og bestå.

Hun ble derfor veldig overrasket over å vinne. 

– Jeg fikk sjokk, men ble selvfølgelig veldig glad, en skikkelig boost, sier nittenåringen fra Trondheim. 

Se også:

GK i Trøndelag mottar prisen fra Fylkeskommunen. Foran fra venstre: Tord Lien, Trond Kimo og Johanne Hokstad. Bak fra venstre: Sander Karlsen og Hans Petter Faanes.
GK er årets lærebedrift i Trøndelag
Les mer

Gjennom uken skulle deltagerne montere opp et varmeanlegg og et sanitæranlegg til en vanlig bolig. 

Fagsjef i Rørentreprenørene, Are Skaar Nielsen.
Fagsjef i Rørentreprenørene, Are Skaar Nielsen.

– Innholdet i oppgaven er en typisk svenneprøve, men med tanke på at deltagerne er dyktige i faget, og at de har noe mer tid på seg enn ved en vanlig svenneprøve, er omfanget i oppgaven litt større enn normalt, forklarer prosjektleder for mesterskapet og fagsjef i Rørentreprenørene, Are Skaar Nielsen. 

For å bestå svenneprøven er det ifølge Nielsen viktig at oppkoblingen er funksjonell, i henhold til lover og krav, samt at arbeidet er noe en kunde ville betalt for. Juryen som avgjorde NM-plasseringene, hadde et litt annet fokus.

– Vi satt opp noen målepunkter på oppkoblingen. Deltagerne som treffer best på målene får best score. Her handler det først og fremst om presisjon og nøyaktighet, forklarer hoveddommer Martin Andersen, som jobber i VVS og Miljø AS.  

NM-deltagerne kunne få opptil 180 poeng. Det var kun tre poeng som skilte første og andreplassen. 

– Det var fem dyktige og tøffe lærlinger som alle gjennomførte. Å ta svenneprøven kan være stressende nok i seg selv, så jeg er imponert over deltagerne som gjør dette i full offentlighet, sier Andersen. 

Andreas Støle fra Varme & Rørteknikk AS i Vestland ble nummer to, mens tredjeplassen gikk til Theodor Hofstad fra Nordheim VVS i Viken. 

Viktig for rekrutteringen til faget

Julie var den eneste kvinnelige deltageren, og det har kun skjedd en gang før at en jente vinner mesterskapet som har blitt arrangert siden midten av 90-tallet. Sist gang var i 2005. I tillegg til at NM er viktig for å skape oppmerksomhet rundt rørfaget på en stor og synlig arena som Bygg Reis Deg, er det ifølge fagleder på rør i GK Hans Petter Faaness viktig med kvinnelige ambassadører som Julie. 

– Gode og synlige ambassadører kan bidra til at andre jenter ser at det er en bransje for begge kjønn. Heldigvis ser vi at rørfaget har blitt mer populært blant unge jenter, i 2022 var det nesten dobbelt så mange jenter som søkte seg inn på rørfag på videregående sammenlignet med 2020. At tallene peker oppover er gode nyheter, og vi håper trenden fortsetter, sier Faaness. 

Julie er ferdig med læretiden ved årsskiftet 2023/24 og har fått tilbud om fast stilling i GK. 

– Jeg stortrives i GK, og ser frem til å fortsette i selskapet som rørlegger, avslutter Julie.

Jobb i GK

Lærling i GK

Som en del av Team GK får lærlinger og ferske fagarbeidere varierte oppgaver og gode muligheter for egen utvikling.

Rekrutteringsstrategi: GK har en strategi både for å rekruttere og beholde kvinner.