– Johnny er kanskje den beste ansettelsen jeg har gjort. Dette viser at det aldri er for sent å ta utdanning eller bytte beite i arbeidslivet, sier Torbjørn Paulsen, i GK Lillehammer.
Stortrives
Kræka er fornøyd med yrkesskiftet og kollegaer, men ifølge han selv var det ikke så lett da han for fem år siden skulle bytte retning uten formell utdannelse, eller erfaring fra andre bransjer.
– Jeg hadde jobbet med å kjøre lastebil i Miljøblomst siden 1989, men var lei. Jeg søkte på flere jobber uten å få napp. Da jeg så at GK trengte folk, ringte jeg og spurte om det i det hele tatt var noe vits for en på min alder å søke, sier Kræka.
I GK opplevde han interesse med gang, og etter et par intervjurunder fikk han jobbtilbud som entrepriserørlegger- og hjelpearbeider.
– Jeg har alltid likt å snekre og skru, og savnet å ha en fysisk jobb. I tillegg har det vært fint å kunne ta fagbrev gjennom voksenopplæring, sier den ferske rørleggeren.
Verdifull arbeidskraft
Paulsen er glad for at Kræka tok sjansen på en ny yrkesretning. Han forteller at de i GK på Lillehammer har god erfaring med å ansette voksne hjelpearbeidere, og at flere senere har blitt rørleggere.
– Voksne har mer livserfaring og vet hva de vil. Min erfaring er at de er motiverte for å jobbe med faget og tar ting fort. I tillegg kjenner de arbeidslivet, de vet hva som kreves og hvilke holdninger en må ha, sier Paulsen, som selv begynte som hjelpearbeider da han var i midten av 20-årene.
Fordelen med å starte som hjelpearbeider er at du får full lønn samtidig som du gjennom voksenopplæring har mulighet til å ta fagbrev over fem år.
– Det er derfor en fin mulighet for voksne, som både vil ha fagbrev, men som også er avhengig av å ha et visst inntektsnivå, sier Paulsen
Se også:
Sosial bærekraft er konkurransekraft
Les merOpptatt av å tilrettelegge
Han forklarer at mangfold er viktig for miljøet på arbeidsplassen, og at GK jobber med å tilrettelegge for at alle skal kunne trives og fungere godt på jobb, uansett alder.
– Det er et generelt stort behov for kompetente fagarbeidere i byggenæringen. I tillegg til å få flere motiverte arbeidere med på laget, er det viktig for oss å beholde alle de flinke folka våre. Det gjør vi blant annet gjennom å tilrettelegge med passende arbeidsoppgaver, eller gi ansatte mulighet til å utvikle seg gjennom videreutdanning. Vi er en stor organisasjon hvor det også er mulig å klatre eller tre inn i nye stillinger etter hvert, avslutter Paulsen.
Han oppfordrer alle som er nysgjerrige på jobb i selskapet til å ta kontakt med sitt nærmeste GK-kontor eller sende en åpen søknad.