Innen- og utendørsbelysing

Det finnes utallige alternativ når det gjelder belysning. Her er noen av de mest brukte og populære.

Lysarmatur

Lysarmaturer forbindes som oftest med den tradisjonelle kontorbelysningen der armaturene henger fra taket. Gamle armaturer er ofte lite energivennlige og av lavere kvalitet enn nyere armaturer.

Bytter du til et nytt lysanlegg får du:

  • Bedre lysutbytte med færre lyspunkter
  • Flimmerfritt lys og øyeblikkelig start
  • 50 prosent økt levetid på lysrør
  • Ingen skiftning av startere
  • Fra 20 til 70 prosent lavere energikostnad
  • Færre skadelige stoffer

Downlights

Downlight er et amerikansk ord som er tatt inn i det norske språk og benevner en lyskilde montert i tak for rombelysning. Tidligere benyttet man lavvolt halogenpærer med elektrisk trafo i downlights, men siden 2005 har det vært forsket mye på alternative lyskilder, og LED-lyspærer er nå et godt alternativ til halogenpærer.

LED

LED står for «light emitting diod», det vil si en diode som gir lys. Lyskilden fungerer ved at det føres strøm i et halvledermateriale som gjør at materialet går inn i en lavere energitilstand og avgir lys. LED utnytter mer av den tilførte strømmen til å produsere lys enn andre lyskilder. Dette resulterer i et mye lavere strømforbruk enn tradisjonell belysning.

Levetiden på LED kan variere fra én type til en annen, men den er grovt sett ca. 20-100 000 timer. LED er ikke like følsom for rystelser som glødelamper, men levetiden avhenger av temperaturen rundt diodene. Temperaturen bør ikke bli for høy, da dette vil forkorte levetiden betraktelig. Derfor plasseres LED-dioder tett på gode varmeledere (som f.eks. aluminium) for å føre varmen vekk fra dioden. Dioden kan også plasseres luftig og åpent eller med kjøleriller dersom den er innelukket.

Slik de fleste lyskilder i dag kan lysfargen for en LED-diode variere mellom dagslysfarge (ca. 5 000K - 6 000K) og varmhvit (ca. 2 700K – 3 000K). LED kan også leveres i ulike farger eller RGB – dvs. at du kan skifte mellom de ulike fargene selv ved hjelp av en lyskontroller.

Rent fysisk er en lysdiode en mye mindre lyskilde enn alternativene. Dette gjør at man kan være mer kreativ når det gjelder plassering. Andre lyskilder er ofte større og mer krevende å få på plass, og krever som regel mer plass rundt seg fordi de produserer mer varme. LED avgir ikke IR eller UV-stråler, og vil ikke føre til at bilder, maling eller andre materialer falmer på samme måte som andre lyskilder. LED inneholder heller ikke kvikksølv.

Se også:

Blomstereng foran enebolig i landlig strøk
Hvordan er el-sikkerheten i din bolig?
Les mer

Fire ansatte i GK med arbeidsklær i teksnik rom

Bestill gratis befaring

Kontakt ditt lokale GK-kontor