Vinteren kommer – slik unngår du frost- og vannskader

Når kuldegradene kommer, er det lurt å sikre utekranen, hageslangen og høytrykkspyleren mot frostsprengning. Her er tipsene til hvordan du forbereder deg på kuldeperioden.

Det er fort gjort, og mange gjør det: De glemmer å tømme høytrykkspyleren som står lagret i en uisolert bod eller garasje. Dersom det står igjen vann inne i maskinen når vinteren kommer kan det fryse, og vann som fryser utvider seg. Da kan det være takk og farvel til en høytrykkspyler som er verdt flere tusen kroner.

Før kuldegradene kommer, bør du derfor sjekke at høytrykkspyleren er tom for vann og klar for vinteren. Samtidig er det lurt å kontrollere hageslanger og vanningsutstyr. Det kan stå igjen vann der også.

Sjekk dessuten utekranen. Selv om du har frostsikker utekran er det en klassisk tabbe å la plastkoblingen mellom kran og slange bli stående på. Denne koblingen kan fungere som en stoppeventil og dermed lure deg til å tro at vannet er skrudd av, selv om det står på. 

Koblingen kan også føre til at utekranen ikke får tømt seg helt, selv om du skrur på vannet. Da kan det bli stående igjen vann som danner en ispropp i løpet av vinteren. Fjern derfor denne plastkoblingen før du tømmer utekranen.

Se også:

Hvit enebolig på vinteren med snø på taket
Å tine frosne vannrør kan gjøre vondt verre
Les mer

Dersom du har en gammel utekran uten frostsikring, er det smart å skifte den som en forsikring mot frost- og vannskader. Lekasje i et rør i veggen kan bli en kostbar og langdryg affære, mens det er fort gjort å bytte utekranen. Ta kontakt med oss, så får du snakke med en fagmann om temaet.

Ta kontakt!

Trenger du hjelp eller ønsker et uforpliktende tilbud?

Erik Tobias Lundberg_NO