Å tine frosne vannrør kan gjøre vondt verre

Den typiske indikasjonen på frosne vannrør er veldig enkel: det kommer ingenting ut av kranen. Den typiske reaksjonen er å forsøke å tine opp rørene, men det medfører stor risiko.

Når vann fryser til is utvider det seg. Det kan få vannrør og kraner til å sprekke, selv om de er laget av kraftig stål.

Du merker ikke noe til disse sprekkene så lenge vannet i rørene er frosset, men når vannet smelter kommer de til syne, som lekkasjer. I beste fall pipler vannet ut, men i verste fall kan det fosse ut og forårsake store vannskader.

Hytter er særlig utsatt fordi mange lar dem stå uten oppvarming og tilsyn. De siste årene har flere forsikringsselskapene meldt om en markant økning i erstatningsutbetalinger som følge av frostskader på hytter.

Du bør med andre ord være varsom med å tine opp frosne rør selv, og særlig rør som ligger skjult inne i vegger. Forsøk på å tine vannrør som er plassert i vegger kan forårsake brann. Bruk aldri åpne varmekilder, som skibrenner eller primus.

I 2013 utløste en mann i Oslo en brann i en bygård da han tinte opp et vannrør med hårføner. Varmen fra hårføneren fikk isolasjonen i en rørsjakt til å ta fyr, 40 beboere måtte evakueres og bygningen fikk brannskader som det kostet 23 millioner kroner å utbedre. Den uheldige mannen ble fikk en bot på 30 000 kroner.

Se også:

Bygd sett fra andre siden av en innsjø
Lekkasjestopper – god og billig forsikring
Les mer

Så hva skal vi gjøre da, hvis uhellet er ute og rørene har frosset? Dersom du vil forsøke å tine selv må du være nøye med å først stenge hovedkranen slik at det ikke står trykk på vannet i rørene når de tiner opp. Dette kan begrense konsekvensene av eventuelle lekkasjer.

Det tryggeste er å få profesjonell hjelp av rørlegger med tilgang til nødvendig utstyr og instrumenter som kan avdekke eventuelle skader og forhindre vannskade når rørene tines opp.

Ta kontakt!

Trenger du hjelp eller ønsker et uforpliktende tilbud?

Erik Tobias Lundberg_NO