Vannskader er et stort og kostbart samfunnsproblem. Før 2010 var det ikke krav om lekkasjestopper, og mange eldre hus og hytter mangler dette. Visste du at forsikringsselskap gir rabatter til bolig- og hytteeiere som installerer lekkasjestopper?

Hvert åttende minutt blir det meldt inn vannskader til norske forsikringsselskap. Hvert år koster vannskader samfunnet over 2 milliarder kroner i erstatninger, ifølge Finans Norge.

En automatisk lekkasjestopper (også kalt vannstopp) er en sensor som oppdager vannlekkasje og gir signal til en magnetventil som stenger vanntilførselen i bygningens hovedstoppekran.

Viktig med lekkasjestopper på kjøkkenet

Lekkasjestoppere monteres i eller omkring vannførende installasjoner, for eksempel oppvaskmaskin, vaskemaskin, eller kjøleskap med isbitmaskin. Kjøkkenet er det rommet som er viktigst å sikre med lekkasjestopper, fordi det typisk er der en lekkasje vil forårsake størst skade.

Med Byggteknisk forskrift fra 2010, kjent som TEK 10-standarden, ble det innført krav om automatisk lekkasjestopper i alle rom med mulighet for tapping av vann, dersom det ikke er sluk i gulvet. De fleste nye boliger og hytter har derfor automatisk lekkasjestoppere.

I eldre boliger og hytter er dette derimot ikke så vanlig, men skal du pusse opp eller installere vannførende utstyr, anbefaler vi på det sterkeste at du samtidig installerer automatisk lekkasjestopper. Det er rett og slett en billig forsikring.

Med trådløse sensorer kan du også få montert en bryter ved utgangsdøra slik at du enkelt kan skru av vanntilførselen dersom du skal være lenge borte.

Se også:

Hyttegrend i vinterlandskap
Smart strøm på hytta
Les mer

Forskjell på lekkasjevarsler og lekkasjestopper

Vær oppmerksom på at det også selges lekkasjevarslere, som varsler vannlekkasjer med lyd- eller lyssignal. Disse stopper ikke vanntilførselen og tilfredsstiller ikke myndighetenes krav.

Finans Norge har etablert en godkjennelsesordning for lekkasjestoppere i samarbeid med forsikringsselskapene. Lekkasjestoppere som er godkjent, skal være merket med FG (Forsikringsgodkjent).

Ta kontakt!

Trenger du hjelp eller ønsker et uforpliktende tilbud?

Erik Tobias Lundberg_NO