Nye flomlys til Romssa Arena

Leveranse fra GK GK har levert 156 nye og mer energieffektive flomlys, montert på fire master og under tribunetakene på Romssa Arena. GK har også skriftet ut rundt 200 lysarmaturer, samt satt opp nytt system for generator.
Byggtype Idrettsanlegg
Prosjektstørrelse 15 millioner
Sted Tromsø
Byggeår 2024
Tjeneste Elektro
Tromsø Idrettslag (TIL) utbedrer Romssa Arena for rundt 40 millioner kroner, for å gi spillere og publikum en bedre opplevelse, og for å tilfredsstille alle europacupkrav fra det europeiske fotballforbundet. GK har levert nye og mer energieffektive flomlys til stadion.

Da TIL kvalifiserte seg til Europa League var det blant annet et krav fra UEFA om at lysstyrken på flomlysene på stadion måtte være 1400 lux. Dette gjorde at fotballklubben satte i gang en større oppgradering av det elektriske anlegget på stadion. 

Daglig leder i TIL Øyvind Alapnes. Foto: TIL
Daglig leder i TIL Øyvind Alapnes. Foto: TIL

– De gamle lysene leverte en lysstyrke på i underkant av 600 lux. Disse har vært modne for utskiftning i flere år, og nå er det er nesten umulig å finne reservedeler, sier daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes. 

Med nye flomlys blir det over dobbelt så mye lys på stadion, samtidig som energiforbruket til lysene reduseres med rundt 40 prosent. 

GKs leveranse: 

De nye flomlysene består av 156 nye lys montert på fire eksisterende master og under tribunetakene på stadion. Lysanlegget kommer fra leverandøren Musco, som også har rigget til for flere Premier League-klubber.

– I Norge er det kun fire andre stadioner som kan skilte med flomlys på dette nivået: Brann Stadion i Bergen, Øster Hus Arena i Sannes, Briskeby Stadion i Hamar, SR-Bank Arena i Stavanger, og nå Romssa Arena, forklarer prosjektleder i GK, Morten Marthinsen.

Den gamle belysningen hadde gammel teknologi. Dette gav liten lyseffekt, samtidig med at det var kostbart i drift. 

– Gammelt startutstyr måtte i tillegg kjøle seg ned før du kunne tenne lysene igjen. Dette gjorde at det tok 15 minutter før lysene kom på igjen når de ble skudd av, sier Marthinsen.

GK skal i tillegg gjennomføre en utskifting av tradisjonelle lysrør rundt om på stadion.

 – Vi regner med å skifte ut rundt 200 lysarmaturer, sier prosjektlederen. 

I fjor iverksatte EU forbud mot å produsere eller selge de kvikksølvbaserte lysrørene T5 og T8 i Europa. Selv om hele lysrør som fungerer eller ligger på lager kan brukes til endt levetid, er det fordelaktig å bytte ut lysene så fort som mulig, ifølge prosjekteier i GK, Mads Brelum. 

– I tillegg til at LED-lys bruker langt mindre energi kan det ha opptil fem ganger så lang levetid. 

Se også:

Foto: Naparat / Shutterstock
Anbefaler byggherrer til å begynne omlegging fra lysrør til LED nå
Les mer

GK har også montert nytt system for generator på stadion. Det er nemlig et krav fra UEFA at stadion har sikker strømforsyning under UEFA-kampene.

– Dette sikrer TIL en god backup-løsning dersom det blir strømbrudd under kamp, sier Brelum.  

Resultat: 

TIL hadde et opphold i sesongen i juni, der alle de store oppgraderingene på stadion måtte gjennomføres. For å sikre at fotballklubben hadde nye lys til hjemmekamp 28. juni, var de helt avhengige av en teknisk leverandør som jobbet godt og effektivt. 

– GK har vært effektive, løsningsorienterte og fleksible i forhold til treninger og annen aktivitet på stadion. De har også vært gode rådgivere, og kommet med anbefalinger og løsninger, sier Alapnes.

Han mener lysene er en stor oppgradering.

– De nye lysene lager et spektakulært lysshow og bidrar til en unik stemning på stadion. Lysene vil komme til sin fulle rett i Tromsø mot høsten – når mørketiden kommer.

Se også:

Erik Tobias Lundberg jobber som elektriker i GK Norge
Elektro
Les mer

Selv om lysstyrken i mastene dobles, er det mindre lysforurensing. 

– Lysene er mer konsentrert ned på matta. Dette setter nok særlig de nærmeste naboene til stadion pris på, sier prosjektleder Marthinsen.  

Ifølge han har et godt samarbeid med fotballklubben lagt til rette for et vellykket prosjekt.  

– TIL har vært åpne for tilbakemeldinger og innspill. Og som TIL-supporter må jeg innrømme at det har vært ekstra stas å jobbe på dette prosjektet, avslutter Marthinsen.