Romssa Arena har fått toppmoderne flomlys – bruker nesten halvparten så mye strøm

28. juni 2024
Tromsø Idrettslag (TIL) har utbedret Romssa Arena for rundt 40 millioner kroner for å gi spillere og publikum en bedre opplevelse. GK har monter nye flomlys. Ifølge prosjektleder i GK gir de dobbelt så mye lys, og bruker nesten halvparten så mye strøm.

– Dette er en stor oppgradering. De nye lysene lager et spektakulært lysshow og vil skape en unik stemning på stadion, sier daglig leder i TIL, Øyvind Alapnes. 

Daglig leder i TIL Øyvind Alapnes. Foto: TIL
Daglig leder i TIL Øyvind Alapnes. Foto: TIL

Lysanlegget kommer fra leverandøren Musco, som også har rigget til for flere Premier League-klubber.

– I Norge er det kun fire andre stadioner som kan skilte med flomlys på dette nivået: Brann Stadion i Bergen, Øster Hus Arena i Sandnes, Briskeby Stadion på Hamar, SR-Bank Arena i Stavanger, og nå Romssa Arena, forklarer prosjektleder i GK, Morten Marthinsen.

Flere fordeler med nye lys

TIL ble nødt til å oppgradere lysene da de kvalifiserte seg til Europa League. Det var blant annet et krav fra UEFA om at lysstyrken på flomlysene på stadion måtte være 1400 lux.

– De gamle lysene leverte en lysstyrke på i underkant av 600 lux. Disse har vært modne for utskiftning i flere år, og det var nesten umulig å finne reservedeler, sier Øyvind.

Med nye flomlys blir det over dobbelt så mye lys på stadion, samtidig som energiforbruket til lysene reduseres med rundt 40 prosent. 

– Vi har montert 156 nye lys i fire eksisterende master og under tribunetak på stadion. De nye lysene er LED-lys, som bruker langt mindre strøm og har en garantitid på 10 år, sier Morten.

Han mener lysene vil komme til sin fulle rett i Tromsø mot høsten – når mørketiden kommer.

– Lysene vil også bidra til mindre lysforurensing. Selv om lysstyrken har økt, er lysene mer konsentrert ned på matta. Dette vil nok særlig de nærmeste naboene til stadion sette pris på, sier prosjektlederen. 

Se også:

Solceller bidrar til utslippsfri fangst av pukkellaks
Les mer

Kort tidsfrist

TIL har hatt et opphold i sesongen i juni, der alle de store oppgraderingene på stadion måtte gjennomføres. For å sikre at fotballklubben hadde nye flomlys til sesongstart, var de avhengige av en teknisk leverandør som kunne jobbe effektivt. 

– Vi tok TIL i hånda på at lysene skulle være klare til kampen mot Molde den 28. juni, og det har vi klart, sier Morten.

Lysene ble heist opp med kran, og elektrikerne fra GK monterte lysene fra lift, 30 meter over bakken.

– Her fikk jeg testa høydeskrekken. Det ble noen spennende og litt annerledes dager på jobb, sier elektriker i GK, Rolf-Kristian Edøy. 

Prosjektleder Morten må innrømme at det har vært noen intense arbeidsuker, men nå ser han frem til å kunne se lysene blinke i takt med TIL-sangen under kamp. 

– Som TIL-supporter må jeg si at det har vært ekstra stas å jobbe på dette prosjektet.

Også daglig leder i TIL er fornøyd med resultatet.  

– GK har vært effektive, løsningsorienterte og fleksible for treninger og annen aktivitet på stadion. Dette blir veldig bra, avslutter Øyvind.

Se også:

Erik Tobias Lundberg jobber som elektriker i GK Norge
Elektro
Les mer