– Ledere kan bli flinkere til å spørre kvinner hvordan de har det

7. mars 2023
Lise Renate Røtting stortrives med jobben som serviceelektriker i GK, men hun opplever også at bransjen har forbedringspotensial om en skal lykkes med å rekruttere flere kvinner.

Vi har tatt en prat med Lise Renate for å høre mer om hvorfor hun ville bli elektriker og hvordan det er å jobbe i en mannsdominert bransje.

Hvor lenge har du jobbet som elektriker?

Jeg har jobbet som elektriker i snart halvannet år. Jeg fikk fagbrevet 16. desember 2021, og begynte i GK rett før det. Siden jeg er snart 40 år begynte jeg som voksenlærling, og har jobbet som montør gjennom læretiden.

Tidligere har jeg blant annet jobbet som parkeringsvakt og med logistikk.

Det å ta fagbrev som voksen har til tider vært krevende. Med barn og en rekke faste utgifter har jeg måttet jobbe mye for å få hjulene til å gå rundt, men med stå-på-vilje og motivasjon klarer man det meste.

Hva liker du med jobben?

I starten jobbet jeg mye på nybygg og entrepriseprosjekter hvor jeg kunne jobbe sammen med flere andre elektrikere, spørre om hjelp og få oppfølging. Nå som jeg har kommet godt inn arbeidsoppgavene, kan jeg jobbe mer selvstendig og er mest ute på serviceoppdrag. Det liker jeg veldig godt. Jeg setter pris på å kunne styre arbeidshverdagen min selv, også trives jeg med arbeidsoppgavene på service. Jeg jobber mye med å sette opp lamper, nødlys og bytte ut gamle pærer til mer energieffektive LED-lys, i alt fra borettslag til butikklokaler. I tillegg er jeg mye i kontakt med kunder og driftsledere i ulike bygg, og noe av det jeg liker best med jobben er nettopp det å prate med ulike mennesker og å kunne være til hjelp.

Er bransjen flinke nok til å ta vare på kvinnene som jobber der?

Her i GK opplever jeg å bli godt ivaretatt. Jeg har en god sjef som ser meg og støtter meg i arbeidshverdagen. Men jeg har opplevd at ikke alle bedrifter er like flinke og har like gode ledere. En utfordring i en mannsdominert bransje er at typiske kvinneplager eller utfordringer ikke blir forstått. Menstruasjonssmerter er for eksempel ikke så lett å fortelle om, og man kan oppleve at det blir bagatellisert.

Hva savner du/hva må vi bli bedre på?

Jeg tror ledere i bransjen generelt kan bli flinkere til å spørre kvinner om hvordan de har det, og hva de trenger for å kunne trives i jobben. Ikke alle kvinner er like flinke til å si fra, selv om de kan ha mye på hjertet. I tillegg er det viktig å ta ekstra godt vare på kvinnene, vi har nok litt ekstra behov for det når vi jobber i en bransje med så mange menn.

Hvorfor bør flere kvinner velge elektrofag?

Elektrofag er perfekt om du vil ha en praktisk jobb hvor du kan være i fysisk aktivitet og ikke vil sitte inne på kontor. I tillegg har du mange muligheter til å utdanne deg videre om du vil ha nye utfordringer eller andre arbeidsoppgaver etter hvert. Du har også et godt utgangspunkt om du kunne tenke deg å starte din egen bedrift.