Miljøriktig bygg med luft som energibærer

22. januar 2020
I det nye miljøriktige praktbygget på Gjennestad har GK Tønsberg basert sin leveranse på romregulering og ventileringsutstyr fra Lindinvent.

I det nye miljøriktige praktbygget på Gjennestad har GK Tønsberg basert sin leveranse på romregulering og ventileringsutstyr fra Lindinvent. Dette er det første prosjektet hvor vi i tillegg til temperatur, luftmengdekontroll og lys styring har levert et avansert solskjermingssystem som slipper varme inn i rommet, dersom det er oppvarmingsbehov, sier Jan Bergstrøm, Distriktssjef, GK Inneklima i Tønsberg.

Tirsdag åpnet nye Gjennestad videregående skole i Vestfold, et signalbygg med kortreiste massivtreelementer fra like kortreist trevirke.

– Vi har fullklimatisert klasserommene med oppvarming gjennom ventilasjonen og kanalanlegget er utført som en ringledning, sier Mads Mysen, Fagdirektør i GK.

– Det er et bygg for fremtida som peker utover seg selv. Det er en del av løsningen å bygge slike bygg, det kutter klimautslipp, ta vare på naturen og utnytte ressursene bedre i en sirkulær økonomi, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Mads Mysen og Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).jpg
Mads Mysen og Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V)

Huset er bygd etter TEK 17 og har hovedfokus på lavt CO2 avtrykk i byggets levetid. Det er derfor bygd i massivtre, med norsk trefiberbasert isolasjon i vegger og tak. Utvendig er huset kledd med 100% malmfuru fra Telemark. Den vannbårne varmen kommer fra eget biobrenselanlegg som er matet med kortreist biovirke.

GK i Tønsberg har utviklet klimatiseringsløsningene i dette praktbygget. Bygget ligger på GK Cloud, og det driftes lokalt, men dataene ligger også tilgjengelig i skyen slik at vi i GK kan gå inn og hjelpe til om det skulle være noe.

- Dette prosjektet er utviklet i samarbeid med prosjekteringsavdelingen, BA og entrepriseavdelingen. Det er viktig at vi jobber godt sammen og at vi i fellesskap kan levere løsninger som er bruks- og energieffektive. Jeg ønsker også trekke fram samarbeidet vi har hatt med byggherren Geir Fossnes. Et slikt samarbeid er gull verdt under et prosjekt som dette, sier Jan Bergstrøm.

Daglig leder Geir Fossnes i Gjennestad Drift er stolt av det nye praktbygget og var aldri i tvil om at det skulle være klimavennlig, og da måtte det være et trebygg sier han stolt under åpningen tirsdag formiddag.