Unik digitalisering av kommunale bygg

29. august 2019
Bergen kommune har inngått partnerskap med GK Inneklima og MazeMap om å utvikle nye løsninger for å holde et nøye øye med 1,2 millioner kvadratmeter bygningsmasse.

- Dette er et kjempespennende prosjekt hvor våre ingeniører virkelig har blitt utfordret på funksjonalitet og nytteverdi. Mange kan lære av Bergen kommune, både med tanke på ambisjonsnivå og konkurranseform, sier prosjektutvikler Thomas Melheim i GK Inneklima.

Vanligvis ved anskaffelser finnes produktet eller løsningen i butikkhyllene. Nye regler i anskaffelsesregelverket åpner for innovasjonspartnerskap hvor oppdragsgiver og private aktører sammen kan utvikle nye løsninger/produkter. I prosjektet «1000 bygg – 10.000 muligheter» har Etat for bygg og eiendom i Bergen kommune valgt ut GK Inneklima AS og MazeMap AS etter konkurranse med forhandlinger.

- Denne måten å samarbeide med næringslivet på er ny og spennende, sier direktør Bjørn Ove Lid i Etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

Videreutvikler GK Cloud

I samarbeidet vil GK Inneklima videreutvikle sitt nåværende skybaserte driftssystem GK Cloud. Gjennom å koble sammen data fra ulike systemer, styres, logges og tilgjengeliggjøres store mengder data, selv på eldre systemer med begrenset funksjonalitet.

- GK Cloud er en moderne og kraftig stordata-plattform hvor GK skal utvikle maskinlæringsfunksjonalitet som vil forbedre, forenkle og prioritere informasjon som effektiviserer driften av Bergen kommunes 1000 bygg. Vår visjon er at bygget selv vil komme med forslag til forbedringer, selv si ifra når det trenger service og sende ut riktig informasjon, sier prosjektutvikler Thomas Melheim i GK Inneklima.

Thomas Melheim_prosjektutvikler_Byggautomasjon_GK.jpg
Thomas Melheim er prosjektutvikler for Byggautomasjon i GK

- Det overordnede målet er å få informasjon direkte fra byggene, noe som kan gi mer effektiv drift og bedre vedlikehold. Dette vil samtidig redusere årlige kostnader og øke kvaliteten på de kommunale byggene, sier direktør Bjørn Ove Lid i Etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

Utvikler kartløsning

Innovasjon Norge bidrar med 4,9 millioner kroner til utviklingskostnader for løsningen til GK Inneklima og 2,5 millioner til MazeMap. Bergen kommune bidrar med aktuelle ressurser i utviklingsløpet som starter i september 2019. Utviklingsperioden går til august 2020.

MazeMap AS har erfaring med å produsere digitale kart fra plantegninger gjennom å bruke maskinlæringsalgoritmer. Løsningen skal også kunne utføre brannkontroller og visualisere feil og avvik på tekniske anlegg. Dette vil være basert på data levert av GK.

Kan bli nasjonal satsing

Når pilotene er ferdig utviklet, vil Bergen kommune avgjøre om sluttproduktene skal anskaffes eller ikke. En rekke andre kommuner og Statsbygg har også mulighet til å velge å gå til innkjøp når produktene er ferdig. Dette er kommuner som Oslo, Trondheim, Bærum, Sandnes, Drammen, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Lørenskog, Kongsberg og flere kommuner i området rundt Bergen.