None

Flytter inn i Lillehammers første A-bygg

Skrevet 26. august 2015 av Redaksjonen
Fylkesmannen i Oppland sine nye kontorer i Lillehammer er blant mjøsbyens mest avanserte og miljøvennlige. Godt inneklima er levert av GK.
Redaksjonen

– Det er lønnsomt å satse på miljø, sier kommunikasjonssjef for Fylkesmannen i Oppland, Ivar Ødegaard, til Gudbrandsdølen Dagningen.

Kontorkvartalet på Nordre Ål i Lillehammer skal romme kontorene til både Fylkesmannen i Oppland og Statens vegvesen. GK Norge og GK Rør har levert behovsstyrt ventilasjon og rør.

Bygget registrerer hvor mange personer som er i ethvert rom til enhver tid, og tilpasser belysning, ventilasjon og temperatur etter anslått behov. Hele komplekset har en prislapp på rundt 500 millioner kroner.

– Vi er pålagt å ha et A-bygg. Det blir litt dyrere husleie, men vi går foran hva gjelder miljøet. Og så er det flott her, fastslår Ødegaard.

Klassifiseringen A-bygg tilsier at bygget ikke bruker mer enn 85 kWh/m2. Prosjektet regnes som byens største byggeprosjekt siden OL i 1994, og kvartalet teller 21.000 m2.

For at bygget skal kunne oppnå såpass lavt energibruk, er GK hyret inn for å drifte bygget de neste ti årene.

– Dette er meget komplekst, og vi inngår en drift- og serviceavtale hvor bygget driftes på ingeniørnivå. Det er slutt på vaktmester med skrutrekker, forteller økonomisjef Rune Stensvehagen i Rosenlund Kontorbygg AS.

Avtalen inkluderer blant annet et energiovervåkningssystem(EOS) hvor ingeniører i GK følger byggets energibruk til en hver tid, avdekke avvik og komme med forslag til utbedringer. Serviceavtalen dekker også tjenester innen byggautomasjon, rør og kulde. 

Det er GK på Lillehammer som håndterer serviceavtalen.

GKs leveranse

  • GK har levert ventilasjon, automatikk, klimakjøling, datakjøling, klimaaggregater, varmepumpe, sanitæranlegg og røropplegg for kjøling.
  • Varmepumpen på 280 kW dekker 85 % av varmebehovet, de resterende 15 % dekkes av fjernvarme. Om sommeren benyttes frikjøling.
  • Klimaanlegget har 700 kW kapasitet, og kontorer og møterom kjøles via ventilasjon.
  • Ventilasjonen består av 20 aggregater med en samlet kapasitet på nærmere 200.000 m3/h, hvor 18 av anleggene er balanserte og 2 avtrekksanlegg i parkeringsarealene. Aggregatene er desentraliserte med ett aggregat i hver etasje i det ene bygget og to aggregater per etasje i det andre.
  • Lokalene er utstyrt med behovsstyrt ventilasjon med Lindinvent, den samme løsningen som GK har i Miljøhuset GK på Ryen i Oslo.


Kategori: Nyheter
Custom sub menus